tło

Tawerna u Flisaka

vis a vis Zamku w Malborku

Kim jesteśmy

Nasza grupa gastronomiczna (a.d. 1995)

Należymy do Grupy Excellence, działającej w branży od 1995 roku. Posiadamy pięć zakładów gastronomicznych, poza Karczmą z stanicą żeglarską U Flisaka, dwa bary szybkiej obsługi: News Bistro i Bistro Quchnia, średniowieczną Karczmę Rycerską i nasz nowy zakład, kuchnię centralną kateringową, otwartą w 2016 roku, wszystkie zlokalizowane w Malborku.

Nasza Kuchnia główna (a.d. 2016)

Kuchnia centralna jest naszym głównym podwykonawcą, zapewniającym stałe, wysokiej jakości produkty i półprodukty do dalszej obróbki na miejscu w naszych lokalach. Wykonujemy cały proces produkcji, od surowca który dobieramy zgodnie z naszą polityką jakościową, opartą na pochodzeniu lokalnemu surowców i wieloletniej współpracy bez reklamacyjnej, do wyrobu gotowego, wyodrębniając przy tym dania wegetariańskie, bezglutenowe oraz inne z zakresu diety indywidualnej. Wykorzystujemy w produkcji technologie: cook & chill, cook & freze oraz sous-vide.
Od 2013 roku jesteśmy członkiem Europejskiej Siedzi Dziedzictwa Kulinarnego – Pomorskie, który dowodzi, że kuchnia nasza bazuje na surowcach pochodzących z najbliższego regionu, min: warzywa, mięsa, miody, zioła, nabiał oraz ryby zakupujemy u okolicznych plantatorów czy producentów, co gwarantuje dodatkowe walory smakowe naszych potraw. W 2014 i 2015 współtworzyliśmy standard kulinarny żuław, pod kierownictwem wspólnego projektu Stowarzyszenia Żuławy i Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego. Zatrudniamy nie tylko mistrzów kucharskich, cukiernictwa czy piekarstwa, również osoby nie posiadające czeladnika, ale pasjonujące się gotowaniem i poszukujące, tak jak my nowych smaków.
Nasze cele rozwojowe stawiamy sobie bardzo wysoko, wszystko po to, aby nasze wyroby były niepowtarzalne, zgodne z przekazanymi nam recepturami oraz lokalnie wytwarzanymi surowcami, wspomagamy naszych wytwórców, z którymi się wspólnie rozwijamy.

Karczma U Flisaka i stanica żeglarska Malbork (a.d. 2007)

Drzwi Karczmy zostały otwarte w 2007 roku, wtedy jeszcze jako Restauracja U Flisaka. Od początku działalności koncentrowaliśmy się na potrawach, specjałach kuchni żuławskiej i flisackiej. Produktami podstawowymi naszej kuchni są ryby słodkowodne, min. sandacz, pstrąg, lin, szczupak czy miętus. Ryby dostarczają nam okoliczni hodowcy oraz rybacy z terenów zalewu wiślanego, również śledzia, dorsza, łososia i inne. Sukcesywnie rozbudowujemy naszą ofertę o potrawy z pomorskiej wołowiny i ptactwa zagrodowego. Kuchnia nasza wyposażona jest w urządzenia do obróbki cieplnej na żywo, przygotowywane na tarasach naszego nabrzeża, min: pieczenie, wędzenie, gotowanie na parze czy po prostu smażenie, większość ryb dostarczana jest w postaci świeżej. Nasze dania autorskie: pikantna zupa rybna na łososiu z dodatkiem bazylii, sandacz na warzywach blanszowanych z sosem beszamelowym zapiekany mozarellą, gęś z kaszą i jabłkami zapiekana w brytfannie, rostbeef z kością, miodem i warzywami, wolno przez 9 godzin pieczony, jak również kiełbasy czy ryby z naszej wędzarni, stojącej na nabrzeżu. Latem wypiekamy również pizzę, chleb na żytnim zakwasie oraz podpłomyki w piecu chlebowym opalanym drewnem.

← Powrót na stronę główną
tlo
Kontakt Karczma U Flisaka
stanica Malbork ul. Wałowa
(nabrzeże, na przeciw Zamku)
tel. 509 800 633, 509 800 632
email: kontakt@uflisaka.pl, biuro@uflisaka.pl